Het is een ongenode gast voor iedereen die houten meubels heeft: houtworm. Hoe kun je deze kleine beestjes herkennen in een vroeg stadium? En hoe kun je houtworm het beste behandelen? In deze ’tips & tricks’ delen we onze preventie- en behandelmethodes.
Larve
Een houtworm is de houtetende larve van vele keversoorten. Deze larven geven ook een algemene beschrijving van de aantasting van een houten voorwerp (meestal een onderdeel van een woning of het meubilair daarin).
Voortplanten
Tekenen van houtwormen bestaan meestal uit gaatjes in het houten voorwerp, waarbij levende larven poeder rond de gaatjes vertonen. De grootte van de gaatjes varieert, maar ze zijn doorgaans 1 tot 1,5 mm in diameter voor de meest voorkomende soorten in huishoudens, hoewel ze veel groter kunnen zijn in het geval van de huisboktor. Volwassen kevers die uit het hout komen, kunnen ook in de zomermaanden worden gevonden.
Gewoonlijk leggen de volwassen kevers eieren op of net onder het oppervlak van een houten voorwerp. De resulterende larven voeden zich met het houten voorwerp, waardoor er tunnels in het hout ontstaan. Vervolgens verpoppen ze en komen als kevers tevoorschijn, die zich voortplanten, eieren leggen en het proces herhalen, waardoor verdere schade ontstaat.
Aangezien deze kevers gewend zijn aan het consumeren van rottend hout in bossen, geven de meeste larven de voorkeur aan houten voorwerpen met een hoger vochtgehalte dan de gebruikelijke huishoudelijke voorwerpen.
Wat veroorzaakt houtworm?
Houtworm wordt veroorzaakt door vocht in het hout. Wanneer er een hoog vochtgehalte in het hout is, leggen de volwassen vrouwelijke kevers tijdens de zomermaanden hun eitjes. De houtwormkever zal vervolgens door het hout boren en na afloop uitvliegopeningen achterlaten.
Houtborende kevers zoeken naar onbehandeld hout met een hoog vochtgehalte om hun eitjes te leggen. Vochtig hout is zacht, wat het gemakkelijker maakt om in te boren. Vochtig hout is ook gemakkelijker voor houtwormen om te eten en te verteren.
Levensloop
Er is een incubatieperiode waarin het twee weken duurt voordat de eitjes uitkomen als houtwormlarven. De levenscyclus van de houtworm duurt 2-5 jaar, waarin de larve door het hout boort en uiteindelijk naar buiten komt. Zodra de kever het hout heeft verlaten, zal hij op zoek gaan naar een partner om meer eitjes te leggen. Nadat de kever heeft gepaard, begint de levenscyclus opnieuw en verspreidt zich naar andere stukken hout.
Sporen van houtworm
Het identificeren van een houtwormprobleem in een vroeg stadium is de belangrijkste stap bij het behandelen van een houtwormprobleem. In veel gevallen ben je je er misschien niet eens van bewust dat je een houtwormprobleem hebt totdat de schade is aangericht en je bewijs ziet dat een houtborende kever actief is geweest. Als houtworm onbehandeld blijft, zal hij blijven voeden op het hout, wat uiteindelijk resulteert in structureel falen van het hout.
Uitvliegopeningen in hout
Een zeer visueel teken dat je actieve houtwormen op je eigendom hebt, zijn de gaatjes die door de houtwormen worden gemaakt wanneer ze het hout verlaten. De grootte van de gaatjes varieert afhankelijk van de houtwormsoort, maar meestal zijn ze tussen de 1 mm en 1,5 mm.
Aanwezigheid van boormeel
Een gemakkelijk teken dat je een actieve houtwormbesmetting op je eigendom hebt, is de aanwezigheid van stof dat door de kever wordt achtergelaten wanneer hij zich een weg door het hout boort. Houtwormstof is licht van kleur en lijkt bijna op zeer fijne houtkrullen.
Tunnels in het hout
Hoewel dit een duidelijk teken is dat je een houtwormprobleem hebt, is het ook een van de minst zichtbare. De tunnels worden gemaakt door de houtworm terwijl hij zich een weg door het hout baant.
Beschadigd hout
Beschadigd hout kan variëren van verzwakte vloerplanken tot afbrokkelende plinten. Het is belangrijk om houtwormschade niet te verwarren met schade veroorzaakt door droogrot of natrot.
Kevers (dood of levend)
Dode houtwormkevers kunnen worden gezien in de buurt van besmet hout. Evenzo, tijdens het kever ‘vliegseizoen’ tussen mei en oktober, kun je levende kevers zien wanneer ze uit het hout komen. Hoewel dit een vrij breed tijdsbestek is, is dit de periode waarin houtwormen het meest waarschijnlijk het hout zullen verlaten in een poging om te paren.
Een van de eerste plaatsen waar je ze zult opmerken, is in de buurt van je ramen en vensterbanken. Daar kun je de houtwormkever zien kruipen op zoek naar een partner.
Hoe voorkom je houtworm?
Hoewel het moeilijk is om houtwormen volledig buiten te houden, kun je zeker iets doen.
Hout droog houden – Hoe natter het hout wordt, hoe makkelijker het is voor larven om erin te boren en erin te leven. Verwarming en ventilatie verminderen de kans op vochtophoping en verzadiging van hout.
Meubels kopen van goede kwaliteit hardhout – Hardhout staat bekend als het meest bestand tegen houtwormbesmetting vanwege zijn dichtheid en het gebrek aan voedingsstoffen voor houtwormlarven.
Hout afdichten met vernis – Vernis maakt het moeilijker voor houtborende insecten om een houten oppervlak binnen te dringen. Het is ook giftig. Probeer alle oppervlakken die in de loop van de tijd zijn versleten opnieuw te vernissen of af te dichten.
Zorgvuldig controleren op tekenen van houtworm bij het kopen van antieke of tweedehands meubels
Besmet hout uit je huis verwijderen – Als je ontdekt dat een stuk hout besmet is, verwijder het dan meteen indien mogelijk. Zorg ervoor dat je het vervangt door nieuw hout dat geschikt is voorbereid met een beschermende afwerking en behandeld is.
Het hout behandelen met een houtwormbehandeling – Neem de proactieve stap om besmetting te voorkomen en behandel het hout met een houtworm bestrijdingsmiddel.
Vliegenvallen gebruiken – Vliegenvallen kunnen worden gebruikt als een preventieve strategie om volwassen houtborende kevers te vangen voordat ze de kans krijgen om te paren.
Behandeling
Houtwormbesmetting wordt over het algemeen bestreden met insecticiden. Alleen actieve besmettingen vereisen behandeling, dus het is belangrijk om vast te stellen of een besmetting nog actief is voordat de behandeling wordt uitgevoerd.
In principe is het behandelen van een houtwormbesmetting vrij eenvoudig. Zo eenvoudig zelfs dat er talloze remedies online beschikbaar zijn. Sommigen stellen voor om azijn te gebruiken; anderen bevelen ammoniakoplossing of petroleum aan. Hoewel deze producten je besmettingsprobleem kunnen oplossen, zullen ze ook je hout bevlekken en een geur achterlaten.
Vriezen
Vriesbehandelingen zijn behoorlijk effectief, maar over het algemeen nuttig voor kleinere voorwerpen. Dit kan zonder chemicaliën worden gedaan door het voorwerp in de vriezer te plaatsen. Wikkel het object gewoon in een plastic zak en vries het een week in. Laat het object vervolgens volledig ontdooien. Vries het daarna opnieuw in voor een week. De eerste bevriezing doodt de volwassen larven, en de eerste ontdooiing zorgt ervoor dat eventuele eitjes uitkomen, die vervolgens in de tweede bevriezing worden gedood.
Chemische behandelingen
Chemische behandelingen moeten lokaal worden toegepast: bijvoorbeeld, als er actieve houtworm in een balk zit, behandel dan alleen het aangetaste gebied, in plaats van al het hout in het huis te behandelen.
Het beste houtwormbehandelingsproduct:
- Bevat een effectieve biocide werkzame stof;
- Kan diep in het materiaal doordringen;
- Is gemakkelijk aan te brengen;
- Geeft geen onaangename geuren af;
- Is niet vettig;
- Tast verf, pigmenten, coatings, lijmen en hardware niet aan.
Lokale bouwmarkten hebben een reeks gemakkelijk te gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen die zijn ontworpen om de insecten bij contact te doden. Bijvoorbeeld;
SoluGuard Houtwormbehandeling wordt aangebracht met een kwast of spuit. Dit bestrijdingsmiddel zal effectief alle stadia van de levenscyclus van de houtborende kever aanpakken.
Permagard Houtwormdoder (Klaar voor gebruik) is perfect voor het behandelen van houtwormen veroorzaakt door gewone meubelkevers. Het bevat Permethrin, dat effectief is tegen alle levensstadia van houtborende insecten.
Perfacs is een sterk insecticide met Permethrin.
Zorg bij het gebruik van insecticiden altijd voor goede ventilatie!
Onze preventiemethoden
Als verantwoordelijk bedrijf doen we er alles aan wat nodig is. Een veelgemaakte fout is om ruw hout te kopen uit een gebied met veel regenval of dat van nature vochtig is (junglegebieden). Wij kopen ons hout uit gebieden die hoger liggen en waar de grond droog is. Al het hout moet certificaten van herkomst hebben.
Wanneer we ons hout kopen, kopen we alleen van dealers met een goede reputatie die gecontroleerd zijn door instellingen. Zij moeten ons de juiste documentatie leveren.
Het hout gaat vervolgens in een droogkamer (grote oven) waar het enkele dagen goed wordt gedroogd en geïnjecteerd met chemicaliën.
Aangezien de houtworm zich diep in de planken kan nestelen, hebben we een extra stap toegevoegd in dit proces. Na het vervaardigen van de items plaatsen we ze in onze eigen luchtdichte container en gebruiken opnieuw speciale gasflessen om ze te doden.
De laatste stap vindt plaats in de container. Na het sluiten van de deuren van de container voegt de Indiase douane ook een gas toe. Tijdens de 4-5 weken op een schip naar ons magazijn blijft dit gas werken.
Betekent dit dat we 100% zekerheid tegen houtwormen garanderen… helaas niet. We doen meer dan elk ander bedrijf voor preventie, maar de natuur is een sterke tegenstander. We minimaliseren het risico op houtwormen en hopen je met dit artikel goed geïnformeerd te hebben.