✔Free delivery >€75 in NL | ✔Delivery within 2 working days

Raw Materials en duurzaamheid

FOR CONSCIOUS LIVING

Vanaf de oprichting in 1998 zit het in het DNA van Raw Materials om materialen te recyclen en om oude voorwerpen een tweede leven te geven. Duurzaamheid gaat in onze ogen verder dan schade aan het milieu tot een minimum te beperken. We proberen ons bewust te zijn van de impact op mens & milieu van iedere stap van het productie- en logistieke proces, tot aan de consument. Uiteindelijk kan iedereen de keuze maken om iets niet te kopen als producten niet op een verantwoorde manier gemaakt worden. We willen daarom graag delen hoe we werken en waar Raw Materials voor staat.

BEWUST VAN DE MATERIALEN DIE WE GEBRUIKEN

Voor onze collecties werken we graag met gerecyclede en natuurlijke materialen. Veel van onze producten zijn gemaakt van hout en kiezen daarom bewust voor hout waarvan de herkomst verantwoord is. We werken met gerecycled hout, FSC-gecertificeerd hout of hout afkomstig van duurzaam beheerde plantages.

Enkele jaren geleden hebben we een jonge ondernemer in India ondersteund om meubels en accessoires te maken met gerecycled hout dat afkomstig is uit oude huizen en fabrieken. Samen ontwerpen we nieuwe collecties, zoals de Factory, Elements, Scrapwood en Farmwood collecties. Vervolgens hebben we het bedrijf ondersteund bij het verkrijgen van FSC-certificering. Dit keurmerk garandeert dat de hele keten van de inkoop van het hout tot het eindproduct 100% gerecycled hout is. Inmiddels kunnen we met trots zeggen dat Raw Materials als één van de weinige bedrijven in de Europese interieurbranche ook zelf FSC-gecertificeerd is. Alle bovengenoemde collecties zullen dan ook het alom bekende FSC-logo op de producten en de verpakking dragen!

Waar recycled hout niet beschikbaar of geschikt is voor onze collecties werken we met hout van duurzaam beheerde plantages. In Indonesië is het teakhout en het witte cederhout dat we gebruiken voor onze Loft, Nova en Craftsman collecties afkomstig van plantages die duurzaam worden beheerd door de overheid. Deze houtsoorten groeien niet in de oerbossen en het gebruik brengt geen schade toe aan tropische regenwouden. Sinds 2016 is de gehele keten van het kappen van bomen tot de export van alle goederen gemaakt van hout gereguleerd onder het FLEGT-systeem. Al het hout dat door Raw Materials in Indonesie wordt gebruikt is hier onderdeel van en gecertificeerd als legaal hout (V-legal).

BEWUST VAN TRADITIES EN VAKMANSCHAP

Raw Materials heeft een uitgebreide selectie vintage meubelen & accessoires. De waardering voor oude tradities, kunst en prachtig houtsnijwerk vormde de aanleiding voor de start van ons bedrijf en we staan dan ook al jaren bekend om onze unieke interieurschatten.

We houden van de ruige schoonheid van oude kasten, kisten en deuren vanwege de verhalen die ze vertellen. ​​Door jarenlang intensief gebruik zijn de verschillende verflagen vaak mooi verweerd of ontstaat een prachtige patina.
Alle items die we tijdens onze inkoopreizen kopen worden zo origineel mogelijk gehouden. Naast schoonmaken doen we alleen minimale reparaties waar dat nodig is. zodat de oorsprong van het object zichtbaar en gerespecteerd blijft.

Onze missie is om onze unieke vintage stukken te behouden en door te geven aan nieuwe eigenaren, zodat de tradities en het vakmanschap nog jaren bewonderd kunnen worden.

BEWUST VAN ONZE SOCIALE VERANTWOORDELIJKHEID

Raw Materials werkt samen met kleine tot middelgrote bedrijven. Eenvoudige machines en gereedschappen worden gebruikt om de productie te standaardiseren en grotere hoeveelheden mogelijk te maken. In bijna ieder artikel van Raw Materials zijn echter de vaardigheden van een timmerman, wever of lasser vereist om elk product zijn eigen karakter te geven.

De inkopers en designers van Raw Materials bezoeken regelmatig alle werkplekken van haar partners. We werken de ontwerpen van de nieuwe collecties uit, zoeken de juiste materialen en controleren tevens of de werkomstandigheden veilig zijn. Wij willen alleen met bedrijven werken die op een verantwoordelijke manier met hun werknemers omgaan. Daarom stellen we zoveel vragen als nodig is om een ​​volledig beeld te krijgen van de omstandigheden waarin onze producten worden gemaakt. Als we ruimte zien voor verbeteringen geven we advies: van afvalterugwinning tot ventilatie, van werktijden tot het opzetten spaar- en kredietsystemen voor werknemers.

Met de meeste van onze partners werken we al vele jaren en nieuwe bedrijven worden altijd bezocht voordat we met hen gaan samenwerken. Wij geloven dat het werken met deze bedrijven hen zal helpen om duurzaam te groeien en te concurreren in een steeds veranderende wereld. Daarnaast is het belangrijk dat er een inkomen gegenereerd wordt voor lokale ambachtslieden en hun families.

BEWUST VAN ONZE VOETAFDRUK

De ecologische voetafdruk die we als bedrijf maken gaat verder dan de grondstoffen die we gebruiken. In elk productieproces zijn er rest- of afvalstoffen. Al het hout dat overblijft na de productie wordt voor andere doeleinden gebruikt. Als stukken groot genoeg zijn, worden er kleine decoratie-items gemaakt, zoals onze houten letters. Zaagsel en de kleinste stukjes worden ook verzameld als brandstof voor het opwarmen van de droogovens, waar het hout wordt gedroogd om het vochtgehalte te verlagen.

Een deel van ons assortiment is uitsluitend gemaakt van hergebruikte danwel afvalmateriaal. Items die anders zouden zijn afgedankt en naar een stortplaatsen zouden gaan worden gerepareerd of iets anders van gemaakt om een nieuw leven te beginnen.

Nadat de productie is voltooid, verpakken we onze goederen met recyclebaar karton. We zijn continu op zoek naar manieren om het gebruik van plastic in verpakkingen te minimaliseren. Voor onze webshop gebruiken we bijvoorbeeld gerecyclede vellen papier in de kartonnen dozen in plaats van veelgebruikte plastic verpakkingsmaterialen.

De verzending van de goederen van Azië naar Europa gebeurt met volle containers, door grote containerschepen. Deze containerschepen varen op zware stookolie en dragen in zijn totaal flink bij aan de mondiale CO2-uitstoot. De schepen zijn echter zo groot dat er gemiddeld meer dan 10.000 containers op één boot worden verscheept. Met als gevolg dat containervervoer relatief efficiënt is. Hierdoor wordt containervervoer beschouwd als veel minder belastend voor het milieu als luchtvracht, maar ook als wegvervoer over veel kortere afstanden. Door er tevens voor te zorgen dat elke container volledig volgepakt is, wordt de ecologische voetafdruk van elk verzonden item zo laag mogelijk te houden.

BEWUST VAN ONZE KLANTEN

Ook onze klanten zijn zich bewust van hun voetafdruk! Ze beseffen dat de grootte van hun voetafdruk niet alleen het resultaat is van wat ze wel of niet doen, maar ook van welke producten ze kopen.

We willen allemaal ons huis gezellig maken en mooie interieurproducten kopen, maar we willen ons ook goed voelen bij onze aankoop. Daarom willen we je het verhaal achter ons merk laten zien en transparant zijn over de manier waarop we onze collecties vervaardigen.

Van de herkomst van de materialen tot je woonkamer: ons doel is om bewust wonen in ieder interieur te brengen!

Voordat je weggaat!

Wij bewaren graag je winkelwagen en sturen je deze toe per e-mail. Voer hieronder je e-mailadres in: