✔Free delivery >€75 in NL | ✔Delivery within 2 working days

Nandi – Heilige koe

Onze kopers reizen de wereld rond om meubels en accessoires te vinden die je huis verrijken. Met elke reis brengen ze items mee met een interessant achtergrondverhaal.

In ‘The Story of..’ van deze maand willen we je meer vertellen over onze authentieke Nandis. Lees hieronder verder.

Nandi is de heilige stier, poortwachter en voertuig (Vahana) van de hindoegod Shiva. Beelden van Nandi zijn een veelvoorkomend gezicht in hindoetempels die aan zijn meester zijn gewijd. Nandi is deels verantwoordelijk voor de hindoeïstische eerbied voor levende stieren tot op de dag van vandaag, vooral in de staat Uttar Pradesh.

Nandi’s rol

Volgens de Vayu Purana is Nandi de zoon van Kasyapa en Surabhi. In de Saura Purana wordt Nandi’s rol als poortwachter van Shiva beschreven als ‘versierd met alle ornamenten, gloeiend als duizend zonnen, een drietand in zijn hand houdend, drie-ogig, versierd met een maansikkel, een bliksemschicht in zijn hand, vierarmig, als een tweede Sankara [Shiva]’.

Naast het zijn van Shiva’s voertuig, is Nandi ook de leider van het goddelijke team van ganas of bedienden, en daarom draagt hij vaak een gouden staf als ambtsymbool. Zijn andere taken omvatten het bewaken van alle viervoetige dieren en het voorzien van muziek terwijl Shiva de tandava danst, de kosmische dans van de schepping.

Geschiedenis: Nandi vecht tegen Indra

In de Brihaddharma Purana is het Nandi die, op bevel van Shiva, de olifantendemon Airavata doodt, die toebehoort aan de god Indra. Nandi had de taak gekregen om een vervangend hoofd te vinden voor de god Ganesha, die het zijne verloren had bij een ongelukkig ongeluk met zijn vader Shiva. Uiteraard was Indra niet blij met dit plan en wierp daarom verschillende projectielen naar Nandi om hem te stoppen. Nandi veegde echter moeiteloos Indra’s knots, drietand en bliksemschicht opzij. Indra verzamelde daarop zijn enorme leger en onderwierp Nandi aan een angstaanjagende regen van pijlen. Nandi, wiens lichaam zo hard als een rots is, werd niet gehinderd door deze aanval en, terwijl hij nonchalant lachte, ging hij toch door met het afhakken van Airavata’s hoofd. Het hoofd werd al snel aan Ganesha’s lichaam toegevoegd en Shiva was verheugd met Nandi’s werk.

Vertegenwoordiging in kunst

Een standbeeld van Nandi is aanwezig als een stier die op een plint zit voor de meeste hindoetempels die aan Shiva zijn gewijd, vooral in Dravidische (Zuidelijke) tempels. Hij zit in een speciale zuilengalerij die bekend staat als een nandi mandapa en is zo gepositioneerd dat hij in aanbidding naar Shiva’s linga binnen de hoofdtempel kijkt. De stier wordt vaak door aanbidders aangekleed met bellen, kloppers en een bloemenketting.

Nandi in het familieleven

Deze stier/koe beschermt je huis en brengt vreugde en plezier.

Zijn witte kleur symboliseert zuiverheid en gerechtigheid.

In huis en dorpsheiligdommen worden ze vaak vereerd met heilig water, olie, melk en ritueel poeder.

Na verloop van tijd krijgt de Nandi hierdoor een mooie patina.

Veel kinderen gebruiken ze ook als speelgoed, ze maken wieltjes onder de koe en rennen door de straten.

Het resultaat is dat veel koeien oren en hun staarten missen.

Vrouwen gaan vaak naar de tempel met bloemenoffers, raken het stenen standbeeld van de Nandi aan en bidden voor geluk, meer geld en zelfs om zwanger te worden…

Hoe koop je een Nandi van goede kwaliteit?

  • De oorspronkelijke positie van een Nandi is liggend, dit zijn de echt oude exemplaren. Ongeveer 80-120 jaar oud. Ze worden vaak aangetroffen in een bruine kleur of vervaagde blauwe en groene kleuren.
  • De volgende kwaliteit is waar de Nandi op een voetstuk wordt geplaatst. Sommige met, sommige zonder wielen. Deze zijn ongeveer 50-80 jaar oud. Vaak gesneden uit hardhout in blauwe/rode/groene/roze of bruine teakhouten uitvoering. Ook kunnen ze overgeschilderd zijn zodat de oude verf erdoorheen komt.
  • Dan komen de 20-50 jaar oude Nandi’s. Minder mooie houtsnijwerken en details, maar afhankelijk van de eigenaar is er nog enige kwaliteit. Dit is een zeer gemengde partij.
  • Alles jonger dan 20 jaar en misschien zelfs gisteren gemaakt, is vrijwel hetzelfde. Er wordt alleen zeer licht en gemakkelijk te snijden hout gebruikt. Er is geen echte patina. Wit is de meest gebruikte kleur, vaak versierd met nepdecoraties.

Onze inkoop

Inkoper Niels: ‘De laatste categorie, hoewel ze mij worden aangeboden, zou ik deze niet kopen. Tenzij een cataloguskoper ze wil en ze als nieuw worden beschreven. Dit zijn de Nandi’s zonder ziel, in mijn optiek.’

De oudste en meest originele liggende versie is vaak kleiner in hoogte. Op de een of andere manier zijn deze minder aantrekkelijk en ook minder gewild. Het echte plezier gaat naar de 50-80 jaar oude Nandi’s. Moeilijk te vinden en tegenwoordig zijn het verzamelobjecten.

Waar ik ze 15-20 jaar geleden in grote hoeveelheden kon kopen, is het nu een kwestie van ze één voor één verzamelen. De prijzen zijn steeds hoger geworden, maar ik blijf ze kopen. We beschouwen ze als een mooi verzamelobject, zoals een schilderij of beeldhouwwerk. In ieder geval geeft een goede Nandi je plezier wanneer je naar hem kijkt.

We hebben altijd verschillende Nandi’s te koop. Ze worden bewaard in onze bovenste galerij. Dus als je ons in Amsterdam bezoekt, houd ze dan in gedachten. Neem er een mee naar huis voor je verzameling of geef het aan een speciale vriend!

Previous

Houtworm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordat je weggaat!

Wij bewaren graag je winkelwagen en sturen je deze toe per e-mail. Voer hieronder je e-mailadres in: