✔Free delivery >€75 in NL | ✔Delivery within 2 working days

De achterkant van kasten

“Beoordeel een boek niet op basis van de kaft.” – George Elliot, 1860

De achterkant van kasten wordt vaak vergeten en over het hoofd gezien. De meeste mensen zijn minder geïnteresseerd in de achterkant in vergelijking met de voorkant. Voor kopers is het echter essentieel om altijd de achterkant van een kast te controleren.

De achterkant vertelt een compleet verhaal. Hier kun je aanwijzingen vinden over waarvoor het werd gebruikt, uit welke regio het kwam en duidelijke tekenen van kwaliteit en ouderdom!

Het heeft een bepaalde aantrekkingskracht; hoe meer je kijkt, hoe meer je het zult waarderen. Hieronder kun je enkele voorbeelden vinden van verschillende stijlen die ik heb uitgekozen. Wat het meest voorkomt, en ik denk dat het de moeite waard is om eens goed te bekijken.

Elke maand willen we graag enkele ‘tips & tricks’ delen voor je eigen bedrijf, geïnspireerd door de expertise van onze CEO in het kopen en restaureren van houten meubels.

Keukenkasten

Het heeft allemaal te maken met het doel van de kast, de kwaliteit, de positie in het huis en of er goed voor is gezorgd. Eenvoudige kleurrijke keukenkasten werden in keukens in India gebruikt voor opslagdoeleinden.

Ze werden in de buurt van de deur tegen de muur geplaatst waar wat lucht door zou komen. Hier bewaarden ze zelfgemaakte yoghurt en gefermenteerde kazen.

In plaats van glas spijkerden ze een ijzeren gaas, dit was om de lucht door te laten maar de vliegen buiten te houden. Ze zouden tegen een muur worden geplaatst en in natte moessonperiodes zou de muur vochtig worden. De vochtigheid van de muur trok in het hout en het hout zou dan wegrotten. Om de kast te beschermen, zouden ze een ijzeren plaat of wat er ook beschikbaar was op de achterkant slaan. Ik heb verschillende keukenkasten gekocht met bijvoorbeeld platgeslagen oliebussen op de achterkant gespijkerd.

Hier zijn nog enkele voorbeelden van wat ik op de achterkant gespijkerd vind.

Voor mij is dit het moment van beslissing, de interne discussie van schoonheid gecombineerd met originaliteit en functionaliteit. Laat ik het ijzer zitten of haal ik het eraf? Ik heb enkele regels: als het ijzer op de achterkant een dunne plaat of te roestig is, haal ik het eraf. Als het een mooie dikke plaat ijzer is, verweerd, geschilderd of gekleurd, geef ik de voorkeur aan originaliteit.

Advertenties

Soms zit er een grote verrassing aan de achterkant…

Rauw & Tribal

“Schoonheid wordt bepaald door de toeschouwer.” – Margaret Wolfe Hungerford, 1878

Subjectiviteit… Ieder kan voor zichzelf bepalen wat ware schoonheid is. Verweerd, ruw, roestig, gehakt en gekapt, rauw, gepatineerd, rokerig. In tribale gebieden en dorpen, waar geld niet overvloedig is, importeren de locals geen kostbaar hout en laten ze geen kasten op maat maken. Men neemt een bijl en dwaalt de wildernis in. Ze zoeken de juiste boom en gebruiken wat de natuur hen biedt.

In de avonduren, nadat hun werk op het veld is gedaan, zitten ze rond het vuur. De vrouwen koken en de mannen hakken en beitelen, terwijl ze vrijuit praten. Kinderen rennen rond en spelen met zelfgemaakte speelgoed. 50-80 jaar geleden, toen de tijd stil leek te staan en artistieke, ruwe kasten werden gemaakt.

Deze stukken hebben een ware ziel en dat kun je aan de achterkant zien.

Stukken van kwaliteit

Panelen, verfijnd, fijn hout, vakmanschap, op maat gemaakte stukken. Kasten uit musea, kerken, maritieme en militaire instellingen, en administratieve kantoren. Gemaakt van rozenhout, Birmaans teak, mahonie, ebbenhout en riet. Deze soorten kasten hebben kwaliteit in hun bloed.

Brits kolonialisme in India
In 1757 vergrootte Groot-Brittannië zijn controle over India via de East India Company. Van 1757 tot 1858 controleerde het grootste delen van India. Vanaf 1858 regeerde de Britse regering direct over India, en het werd bekend als de British Raj. De British Raj had een aanzienlijke impact op de mensen die in India leefden.

Naast de Britten hadden ook de Nederlanders, Spanjaarden, Denen, Duitsers en Portugezen forten en vestingen voor handelsdoeleinden. Ze hebben allemaal India en zijn cultuur beïnvloed, en dit komt tot uiting in de stijl van kasten.

Laatste woorden

India is zo’n groot land met zoveel gezichten en plaatsen. Van tribale interieurs, bergachtige regio’s, heuvels, jungles tot kustgebieden. We hebben in 25 jaar goede relaties opgebouwd. Speciale objecten en op maat gemaakte stukken, projecten voor bars, restaurants en hotels. Met onze jarenlange ervaring en contacten kunnen we alles vinden of produceren voor onze klanten.

Previous

Nandi - Heilige koe

Next

Martavan pot (Martaban)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordat je weggaat!

Wij bewaren graag je winkelwagen en sturen je deze toe per e-mail. Voer hieronder je e-mailadres in: