✔Free delivery >€75 in NL | ✔Delivery within 2 working days

Tekens van kwaliteit

In deze rubriek geven we je graag wat ‘tips & tricks’ mee voor jouw eigen bedrijf. Onze CEO heeft jarenlange ervaring in het kopen van bijzondere spullen. De kunst is om goed te zoeken, geduld te hebben en vooral ook te weten waar je moet zoeken. Lees hieronder meer!

Het identificeren van kwaliteitsmeubilair is vrij eenvoudig wanneer je weet waar je op moet letten. Begin met het nauwkeurig inspecteren van de constructie van je houten meubels, waarbij zowel de buitenkant als de binnenkant worden onderzocht. In de ‘tips & tricks’ van deze maand kun je ontdekken welke belangrijke kenmerken je in gedachten moet houden tijdens je beoordeling.

Houtsoorten

Alleen zorgvuldig geselecteerde hardhoutsoorten komen in aanmerking als geschikte materialen voor kwaliteitsmeubels. Deze hardhoutsoorten zijn het best voor het vervaardigen van kwaliteitsmeubels. Het gewicht van het hout is over het algemeen een positief kenmerk bij meubelconstructie. Massief hout draagt bij aan de algehele mooie looks, maar garandeert ook dat het meubilair lang mee gaat.

Meubels gemaakt van spaanplaat of andere materialen van lage kwaliteit zijn niet bestand tegen intensief gebruik en kunnen na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen. Meubels gemaakt van spaanplaat of MDF zijn niet geschikt voor een lange en duurzame levensduur. Deze materialen zijn van mindere kwaliteit, ze zijn goedkoop en zullen ook als zodanig presteren.

Handgemaakt

Met de hand gemaakt meubilair gaat meestal veel langer mee ten opzichte van snel geproduceerde, machinaal vervaardigde meubels. Het meubilair gaat door de handen van bekwame mensen en timmerlieden. Ze weten wat ze doen en nemen de tijd om dat met zorg te doen. Met diepgaande kennis van hun ambacht nemen deze vakmensen de nodige tijd om precisie en kwaliteit te waarborgen in elk detail van hun werk.

Constructie

De constructiemethode die wordt gebruikt bij het maken van meubels dient als een duidelijke indicator van de kwaliteit ervan. Verbindingen zijn cruciaal, omdat ze veel vertellen over de algehele kwaiteit van het stuk. De twee belangrijkste verbindingen om op te letten die wijzen op kwaliteitsconstructie zijn ‘zwaluwstaartverbinding’ en ‘pen-en-gatverbinding’.

Een zwaluwstaartverbinding wordt gebruikt om de voorkant, zijkant en achterkant van een lade of de zijkanten van kisten met elkaar te verbinden. Dit type verbinding is sterk en zal niet gemakkelijk uit elkaar vallen. Houten planken voor de lade worden zo gesneden dat ze in elkaar grijpen, uiteindelijk worden ze aan elkaar gelijmd voor extra versterking.

Op dezelfde manier draagt de eeuwenoude pen-en-gatverbinding bij aan de robuustheid van meubels. Een pen, nauwkeurig gesneden om in een gat te passen, vormt een solide verbinding zonder extra lijm nodig te hebben. Wijdverspreid beschouwd als de sterkste verbinding voor kwaliteitsmeubels van hout, deze verbindingen doorstaan de tand des tijds.

Hoewel goede verbindingen mogelijk schroeven of deuvels bevatten ter versterking, vertrouwen verbindingen van slechte kwaliteit uitsluitend op spijkers, nietjes of zichtbare lijm.

Esthetiek

De schoonheid van meubels gaat verder dan hun functionele doel; het is de visuele uitstraling die de sfeer van een ruimte bepaalt. Kwaliteitsmeubels hebben designkenmerken die er niet alleen aantrekkelijk uitzien, maar die ook moeiteloos passen in verschillende stijlen en omgevingen.

Red flags

Als uw nieuwe meubels niet gemaakt zijn door een vakman, zullen ze niet lang meegaan. Niet al het “houten meubilair” is gelijk. Meubels gemaakt van echt hout kunnen altijd worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt, in tegenstelling tot spaanplaat, laminaat, samengestelde materialen, als MDF of dun triplex.

Do’s & don’ts

Bij het kopen van een meubelstuk, zorg er dan voor dat het aan de volgende criteria voldoet:

Hout
Wel: Moet een soort hardhout (bijv. eiken, kersen, mahonie) of multiplex zijn: minstens negen lagen (of meer) dik.
Niet: Je wil geen zichtbare knopen/scheuren in het oppervlak. Geen spaanplaat, geperst hout of dun triplex.

Onderstel
Wel: De gelijkmatige verdeling van het gewicht/hout; alle stukken rusten perfect op de vloer.
Niet: Wiebelen bij druk op een hoek; draaien/kraken bij het optillen van een zijde.

Lades
Wel: Zwevende bodems, panelen, metalen geleidingsrails.
Niet: Hout-op-hout schuifmechanisme; geen rails geïnstalleerd.

Verbindingen
Wel: Zwaluwstaart, pen & gat, deuvels, of schroeven.
Niet: Nietjes, spijkers, of tekenen dat er alleen met lijm is gewerkt.

Gestoffeerd
Wel: Uitgelijnde patronen in de stof; eventuele rokken moeten verzwaard met gewichtjes zijn of op zijn minst een voering hebben.
Niet: De armen/rugleuningen van de bank of stoel moeten voldoende opvulling hebben (je mag het frame niet voelen).

Kussens
Wel: De optie dat je de kussens kunt draaien; het interne schuim moet omwikkeld zijn met opvulling.
Niet: Geen beschermende binnenhoes; los vulmateriaal dat kan verschuiven.

Veren
Wel: Met de hand vastgebonden veren; dicht bij elkaar geplaatst voor kracht en evenwichtige weerstand.
Niet: Te weinig veren, verdeeld over grote afstand (dit heeft invloed op het comfort en de lange termijn duurzaamheid).

Antieke meubels

Er is een reden waarom kwalitatief goed meubilair antiek wordt en tientallen jaren meegaat. Antieke meubels zijn meestal zeer goed gemaakt, vervaardigd van hoogwaardige materialen en meestal zijn ze erg zwaar. Antiek heeft vaak geschiedenis & karakter en de stukken zijn meestal uniek. Kiezen voor antiek is altijd een goed idee!

Nu weet je waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je volgende meubelstuk!

Previous

Chalk

Next

Himachal Pradesh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordat je weggaat!

Wij bewaren graag je winkelwagen en sturen je deze toe per e-mail. Voer hieronder je e-mailadres in: