✔Free delivery >€75 in NL | ✔Delivery within 2 working days

Himachal Pradesh

Onze kopers reizen de wereld rond om meubels en accessoires te vinden die jouw huis verrijken. Met elke reis brengen ze items terug met een interessant achtergrondverhaal.

In ‘The Story Of..’ van deze maand willen we je meer vertellen over onze authentieke Himachal Pradesh kisten. Lees meer hieronder.

Een opbergkist uit Himachal Pradesh bewijst dat vorm en functie prachtig samengaan! Deze gesneden kisten komen uit de staat Himachal Pradesh, Noord-India. Dit gebied grenst aan het Himalaya gebergte.

Als verblijfplaats van de Dalai Lama is de Tibetaanse invloed krachtig in deze regio, bezaaid met kloosters en boeddhistische tempels. Bedwelmende wierookrook zou zich mengen tussen de verspreide Tibetaanse tempels en boeddhistische kloosters en door de ramen zweven van traditionele Himachali huizen. Het is zeker een plek met een magische ondertoon, een magie waarvan wij geloven dat die is doordrongen in deze prachtige stukken..

Nomaden

Deze Himachal deken- of gebedskist werd oorspronkelijk gemaakt door nomadische mensen uit Noord-India. De kist werd gemaakt met een ingenieuze pen-en-gat methode die het mogelijk maakte om deze eenvoudig op te zetten en af te breken. De kisten werden zo belangrijk gevonden dat ze altijd met de stam van plaats tot plaats mee werden genomen.

Designs

Met de hand gehakt en vervaardigd uit teak, ceder of grenenhout, daarna grof gesneden en in planken met een bijl. De voorkant is vaak versierd met handgesneden ontwerpen die al eeuwenlang worden gebruikt. Ontwerpen bevatten vaak een gestileerde lotus, een symbool van vruchtbaarheid en levensduur in de Hindoe-cultuur.

Constructie

De constructie van deze kist weerspiegelt de levenswijze van zijn nomadische eigenaars. Deze nomaden moesten hun bezittingen kunnen vervoeren tijdens hun reizen. De kisten zijn dus niet vastgemaakt met spijkers, maar met een systeem van pen-en-gat verbindingen en wiggen waardoor hij gemakkelijk gedemonteerd en weer gemonteerd kan worden. Het deksel kan, eenmaal geopend, worden geblokkeerd met een haak. De sluiting met zijn metalen ketting is origineel.

Oorspronkelijk gebruik

Deze prachtige boxen, en hun gravures, waren uniek voor het huis en de familie waartoe ze behoorden. Mooi gegraveerd en geschilderd in een stemmige zwarte tint, zijn ze ongeveer 70-100 jaar oud. Ze werden ooit gebruikt om graan op te slaan, om het veilig en droog te houden tegen de vrieskou in de kisten. Er werden ook goederen zoals tarwe, uien, aardappelen, evenals dekens in bewaard. Onze kisten hebben de originele afwerking en vaak mooie symmetrische bloemmotieven met de hand gesneden in het midden.

Copy cats

Deze primitief ogende kist is kenmerkend voor de Himalaya-regio. Soortgelijke exemplaren zijn te vinden tot ver weg in Pakistan en zelfs Afghanistan, meestal met geometrische sculpturen. Je zult veel oude kisten op de markt vinden die lijken op deze. Wees voorzichtig, want de meeste gravures zijn recent toegevoegd. Een eenvoudige manier om te zien of het een echte oude kist is, is door naar de gravures te kijken. Als de geometrische patronen scherpe randen hebben, zijn ze nieuw gesneden. Kijk ook naar de verbindingen, ze moeten tekenen van slijtage vertonen. De oude werden gemaakt van rode cederhout, wat ook de vliegen op afstand hield. Nieuwe zijn gemaakt van grenenhout.

Onderhoud

De originele patina is intact gehouden, we raden aan om alleen een droge doek te gebruiken om deze antieke kist schoon te maken. Voor een glanzende afwerking, gebruik je natuurlijke bijenwas.

Ambacht

Himachal is een van de gebieden in India waar hout een belangrijke rol heeft gespeeld als bouwmateriaal. Den, ceder, walnoot, paardenkastanje en wilde zwarte moerbei komen veel voor in Himachal Pradesh. Plaatsen die bekend staan om houtambachten zijn Chamba, Tisza, Kalpa, Kinnaurdistrict en Kullu. Dorpshuizen zijn gebouwd met snijwerk op deuren, ramen, balkonpanelen, enzovoorts. Deze zijn te vinden in afgelegen gebieden van de staat, vooral in de districten Kinnaur en Kullu.

Inheemse graanopslag – Himachal Pradesh

In de dichtbeboste gebieden van Kinnaur is hout een geliefd materiaal voor graanopslag. Niet verrassend is de regio de thuisbasis van een sterke traditie van houtsnijwerk. Bovenstaande afbeelding toont een graanopslagruimte die meer dan 100 jaar oud is. Liefdevol uitgesneden met een handgemaakt ijzeren hangslot misschien net zo oud als de graanopslag zelf. Alle tekenen van de zeer getalenteerde ambachtslieden van dit berggebied. Gebouwd van duurzaam, rot- en ongediertebestendig cederhout, overleven deze structuren degenen die ze bouwen.

Previous

Tekens van kwaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordat je weggaat!

Wij bewaren graag je winkelwagen en sturen je deze toe per e-mail. Voer hieronder je e-mailadres in: