✔Free delivery >€75 in NL | ✔Delivery within 2 working days

Zorg goed voor je eettafel

In dit gedeelte willen we graag enkele ’tips en tricks’ voor je eigen bedrijf delen. Geïnspireerd door de expertise van het restaureren van houten meubels door onze CEO. Ontdek de essentiële richtlijnen voor het onderhoud van je houten tafel. Bijvoorbeeld, hoe verwijder je krassen en diepe vlekken? Lees verder voor de guidelines voor het onderhoud van je houten tafel.

Massief hout

Het belangrijkste om te weten is van welk soort hout de eettafel is gemaakt. Is het een zacht hout zoals grenen of ceder, of een hardhout zoals teak of eiken? Je moet ook weten of de tafel is gemaakt van massief hout, een mix van materialen, of fineer.

Massief hout betekent dat de dicht opeengepakte vezels het geheel sterk maken.

Een voordeel van massief hout is dat het materiaal uiteindelijk recyclebaar is! Tafels gemaakt van goedkopere materialen zoals multiplex, spaanplaat en MDF hebben niet hetzelfde uiterlijk of gevoel en beschadigingen zijn moeilijk te herstellen.

Echter, het is een natuurproduct en moet op de juiste manier worden onderhouden en verzorgd om ervoor te zorgen dat het de tand des tijds doorstaat en zijn mooie uiterlijk behoudt.

Preventie

Natuurlijk is preventie de beste vorm van bescherming.

  • Als je eten of drinken op de tafel morst, veeg het dan onmiddellijk weg om vlekken te voorkomen.
  • Gebruik placemats en onderzetters als een barrière tussen hete borden, vloeistoffen en het oppervlak van de tafel. Zo voorkom je gemakkelijk hittekringen en waterringen.
  • Bedek je eettafel met een tafellaken of tafelloper om een extra beschermlaag toe te voegen tegen krassen en morsen.
  • Plaats je eettafel uit de directe zon, want langdurige blootstelling kan verkleuring veroorzaken en het hout kan splijten of barsten (gebruik een UV-bestendige toplaag).

De afwerking

Elke tafel vereist regelmatig onderhoud, meestal om de 3-6 maanden, afhankelijk van hoe vaak je de tafel hebt gebruikt.

Wees voorzichtig bij het kiezen van kant-en-klare schoonmaakmiddelen, omdat veel van deze producten agressieve chemicaliën en/of schuurmiddelen bevatten die de toplaag van je houten eettafel aantasten en onherstelbare schade kunnen veroorzaken.

Schoonmaken op de natuurlijke manier

Vul een kom met warm water en voeg een kleine hoeveelheid witte azijn toe, ongeveer 1-3 eetlepels azijn per kopje warm water.

Gebruik een zachte, niet-schurende doek, zoals microvezel. Gebruik niet te veel vloeistof, alleen een licht vochtige doek. Spoel daarna de doek uit, doop hem in schoon water en ga er nog een keer overheen.

Neem een andere droge doek om het resterende vocht op te nemen. De tafel is nu goed schoongemaakt.

Hoe verwijder je krassen?

Oppervlakkige krassen

Meng 100 ml (één deel) witte azijn met 200 ml (twee delen) olijfolie in een kom of beker en meng goed. Doop een zachte katoenen doek in de beker zodat de oplossing in de doek wordt opgenomen. Knijp de doek uit zodat er geen overtollig vocht afdruipt.

Breng de doordrenkte doek aan op het tafelblad over het gekraste gebied. Wrijf in een cirkelvormige beweging over het gekraste gebied en eindig door de doek met de nerf mee te wrijven.

Laat de oplossing 2 minuten op het tafelblad liggen. Dit geeft de olie de tijd om in de krassen te trekken. Neem een schone, frisse doek en veeg de overtollige oplossing weg. Wrijf daarna met de nerf mee. Zorg ervoor dat er geen residu achterblijft op het tafelblad. Dit proces kan meerdere keren worden herhaald totdat de krassen verdwijnen.

Medium diepe krassen

Gebruik een krijtje; zodra het kleine gaatje of de kras op je tafel is opgevuld, wordt het net zo hard als de rest van het hout. Krijtjes zijn er in verschillende kleuren, waardoor het relatief eenvoudig is om de perfecte kleur te vinden.

  • Kies de kleur van het krijtje die overeenkomt met de kleur van je eettafel.
  • Wrijf met het krijtje over het gekraste gebied, zowel in de breedte als in de lengte, totdat de kras volledig is opgevuld met was.
  • Gebruik een creditcard om voorzichtig overtollige was van de tafel te schrapen. Zorg ervoor dat het tafeloppervlak nu gelijk is waar de kras was.
  • Gebruik een schone katoenen doek om de opgevulde was op te poetsen – dit helpt de was te mengen met het tafelblad.
Diepe krassen
  • Gebruik een gespecialiseerde houtvuller die overeenkomt met de kleur van je tafel om de diepe kras op te vullen.
  • Maak het oppervlak glad en verwijder overtollige houtvuller van de tafel.
  • Wacht tot de vuller droog is.
  • Gebruik fijn schuurpapier (180 grit of 240 grit) op het gedroogde gebied rond de kras. Schuur altijd in de richting van de houtnerf.
  • Breng geschikte olie of was aan.

Verwijder watervlekken

Watervlekken zijn vaak in de vorm van witte ringen, de belangrijkste boosdoener is de onderkant van koude glazen of hete mokken die direct op een houten tafel worden geplaatst. Het troebele uiterlijk van de witte vlekken wordt veroorzaakt doordat water vastzit op de oppervlakteafwerking van de tafel.

Het is belangrijk op te merken dat als je watervlek niet wit is maar een donkerbruine of zwarte kleur heeft, dit betekent dat het water door de afwerking van je tafel is gedrongen en schade aan het hout zelf heeft veroorzaakt. Dit kan meestal worden opgelost door het gebied op te schuren en opnieuw een beschermende afwerking aan te brengen, hoewel dit afhangt van hoe diep de schade in het hout is doorgedrongen.

Als je witte troebele watervlekken op je tafel hebt, is het beste om te proberen het vastzittende water in de bovenafwerking te verwijderen. De makkelijkste manier om dit te doen is door een föhn of heteluchtpistool te gebruiken; de warmte zal het water laten verdampen, waardoor het kan ontsnappen uit de afwerking. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je de vlekken veilig verwijdert zonder je tafel verder te beschadigen:

  1. Zet je föhn op een middelhoge tot hoge temperatuur.
  2. Houd hem ongeveer 10 cm verwijderd van je tafelblad en beweeg hem zijwaarts over het bevlekte gebied. Je zou geen brandgeur moeten ruiken – als je dat wel doet, zorg er dan voor dat je de hitte verlaagt of verder van het tafelblad af gaat.
  3. Na 2-3 minuten zou je moeten zien dat de vlek begint te vervagen.
  4. Houd hem ongeveer 15-20 minuten boven het gebied of totdat de vlek volledig is verdwenen.

Als de watervlek al een tijdje op de tafel zit, verdwijnt deze mogelijk niet volledig. We raden aan om nu deze stap te volgen door een eetlepel mayonaise op het gebied aan te brengen en het ’s nachts te bedekken met een stuk keukenpapier. Dit lijkt misschien vreemd, maar mayonaise bevat een mengsel van olie en azijn. De olie zal ’s nachts langzaam in het hout doordringen en helpen de kleur van de tafel te herstellen, terwijl de azijn zuur bevat dat helpt bij het afbreken van de omliggende afwerking, waardoor het gerestaureerde gebied kan opgaan in de bestaande afwerking.

Al met al zouden deze tips en trucs moeten helpen om je eettafel te redden van watervlekken.

Beschermende coatings

Het aanbrengen van een beschermende coating op je eettafel kan de levensduur ervan verlengen. Was, vernis of polyurethaan (lak/PU coating) creëren een barrière die het hout beschermt tegen morsen en krassen tijdens gebruik. Volg de instructies van de fabrikant en breng de coating opnieuw aan indien nodig. Dit hoeft meestal slechts om de paar jaar te gebeuren.

Het hangt echt af van het type afwerking waar je naar op zoek bent.

Vernis

Vernissen zijn uiteindelijk de meest duurzame afwerking, maar als het in de loop van de tijd versleten, gekrast, beschadigd of beschadigd raakt, is er weinig keuze dan teruggaan naar het kale hout en opnieuw vernissen.

Hardwaxolie

Nog steeds uiterst sterk en duurzaam, zeer gemakkelijk aan te brengen, te onderhouden, en belangrijk, te repareren als gebieden versleten of gekrast zijn. Een ander belangrijk voordeel van hardwaxoliën is dat sommige in een ‘natuurlijke’ formulering komen die is ontworpen om het onbehandelde uiterlijk van kaal hout beter te behouden.

De toepassing is eenvoudig: je verspreidt de olie op de tafel, laat het 5-10 minuten intrekken en wrijft het dan af. Het hout is droog aan te raken na het afwrijven en zal binnen 7 dagen volledige hardheid en bescherming tegen water bereiken. Oliën dringen in het hout en zijn over het algemeen matglanzend, dus het opnieuw afwerken is veel gemakkelijker omdat je niet alles tot op het kale hout hoeft te verwijderen. Een lichte schuurbeurt en vervolgens een nieuwe laag olie is alles wat nodig is om het terug te brengen naar zijn oorspronkelijke schoonheid.

Een aanbevolen merk is “Osmo”.

Polyurethaan (PU-coating/lak)

Voor een uiterst duurzame afwerking, creëert op olie gebaseerde polyurethaan een sterke, ondoordringbare barrière en beschermt houtsoorten die anders vatbaar zouden zijn voor deuken of slijtage. Zorg ervoor dat je het geduldig aanbrengt en ervoor zorgt dat je individuele lagen dun zijn. Voor polyurethaan afwerkingen raden we meestal aan om 3 lagen te gebruiken. De dikke heldere film die door deze afwerkingen wordt gecreëerd, kan in de loop der tijd geel worden of troebel worden.

Deze afwerking is geweldig voor een tafel die waarschijnlijk veel mogelijke vlekken zal tegenkomen, en goed voor bars en restaurants. Voor buitengebruik, kies een polyurethaan met UV-bescherming.

Wax

Meubelwas, meestal gemaakt van natuurlijke bijenwas en carnaubawas, is een traditionele methode voor het afwerken van tafels die al meer dan 100 jaar wordt gebruikt. Het aanbrengen van een wasafwerking op je eettafel helpt de levensduur en het uiterlijk ervan te verlengen.

Was is over het algemeen gemakkelijk aan te brengen, geeft bijna foolproof resultaten en laat het hout er zowel rijk als natuurlijk uitzien.

Meubelwas voegt een extra laag bescherming toe aan je tafel. Zodra het is uitgehard, beschermt het de laag eronder tegen krassen.

Merk op dat was zacht is en bij lage temperaturen smelt, dus mogelijk niet zo beschermend is als andere afwerkingen.

Goede merken zijn Renaissance wax, Briwax en Osmo.

Olie

Houtolie is een ecologisch product gemaakt van natuurlijke harsen en wassen, het haalt de individuele kenmerken van hout naar voren, absorbeert in het hout en beschermt het ook diep van binnen, en kan goed omgaan met hoge temperaturen.

Verschillende oliën:

1: Tungolie: Tungolie is een natuurlijke olie die wordt gewonnen uit de zaden van de Tungboom. Het is een voedselveilige olie die vaak wordt gebruikt op eettafels vanwege zijn vermogen om een harde en duurzame afwerking te bieden die bestand is tegen water en vlekken.

2: Lijnolie: Lijnolie is een andere natuurlijke olie die wordt gewonnen uit lijnzaad. Het is een voedselveilige olie die vaak wordt gebruikt op eettafels vanwege zijn vermogen om een harde en duurzame afwerking te bieden die bestand is tegen water en vlekken.

3: Danish Oil: Danish oil is een mengsel van natuurlijke oliën, waaronder Tung- en Lijnolie. Het is een voedselveilige olie die vaak wordt gebruikt op eettafels vanwege zijn vermogen om een harde en duurzame afwerking te bieden die bestand is tegen water en vlekken. Het geeft ook een rijke kleur aan het hout.

4: Walnotenolie: Walnotenolie is een natuurlijke olie die wordt gewonnen uit walnoten. Het is een voedselveilige olie die vaak wordt gebruikt op eettafels vanwege zijn vermogen om een harde en duurzame afwerking te bieden die bestand is tegen water en vlekken. Het heeft ook een prachtige kleur en afwerking op het hout.

5: Teakolie: Teakolie is een natuurlijke olie die speciaal is samengesteld voor gebruik op teakhout. Het is een voedselveilige olie die vaak wordt gebruikt op eettafels vanwege zijn vermogen om een harde en duurzame afwerking te bieden die bestand is tegen water en vlekken. Het helpt ook om de natuurlijke kleur van het teakhout te behouden.

Disclaimer:
  • Lees altijd de instructies zorgvuldig.
  • Vraag advies bij een professionele dealer.
Previous

Himachal Pradesh

Next

Urulis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je liet je winkelwagen toch niet zomaar staan, toch?

Voordat je weggaat!

Wij bewaren graag je winkelwagen en sturen je deze toe per e-mail. Voer hieronder je e-mailadres in: