✔Gratis levering >€75 in NL | ✔Geleverd binnen 2 werkdagen

Houten potten


Onze toegewijde inkopers doorkruisen de wereld om de meest verfijnde meubels en accessoires te ontdekken, met als doel jouw huis te verrijken. Bij elke reis brengen ze fascinerende verhalen terug die de nieuwste aanwinsten in onze collecties tot leven brengen. We delen deze verhalen graag met jou, want onze vintage stukken verfraaien niet alleen je leefruimte, maar fungeren ook als betoverende gespreksstarters. Beeld je een zaterdagavond in, omringd door dierbaren, terwijl je het meeslepende verhaal vertelt achter jouw nieuwste ontdekking.

Doel/Gebruik


Alle verschillende soorten en maten van deze houten potten dienen elk een specifiek doel. De grotere exemplaren met een brede rand zijn ontworpen om melk op te vangen tijdens het melken van de koe, terwijl de kleinere geschikt zijn voor het melken van geiten. Andere vormen vinden hun nut in het bewaren van GHEE, ofwel geklaarde boter, in keukens. Daarbij zijn bepaalde vormen, zoals langere exemplaren, handig zijn bij het karnen van boter (ghee). Bij de inkoop al, wordt elke pot zorgvuldig gewassen en geïnspecteerd, en mocht er schade zijn, dan repareren we die gebroken delen.

Oorsprong


De potten die we kopen, komen voornamelijk uit de Terai-regio in Nepal. Andere regio’s hebben deze potten ook, maar de Terai is een lager gelegen gebied waar voornamelijk landbouw en veeteelt wordt bedreven. De boeren gebruiken de nekpotten dagelijks.

Materialen

De potten zijn gemaakt van lokaal hardhout, maar door intensief gebruik breken ze af en toe. In vroegere tijden waren de nekpotten erg waardevol, dus repareerden boeren ze met metalen platen. Met de komst van metalen gereedschap en potten die niet breken, verdwenen de houten varianten. Ze werden overbodig en buiten gebruik gesteld, maar gelukkig gooien boeren nooit iets weg!

Inkoopproces

De potten werden vele jaren opgeborgen en het zijn inmiddels verzamelobjecten geworden. Om ze te verzamelen, moet iemand van huis tot huis gaan in kleine dorpen. Degene die ze verzamelt, voorziet de potten van hun eigen kleurcode. Diverse partijen met allerlei kleuren worden in een vrachtwagen geladen. Uiteindelijk wordt een vrachtwagen gevuld met oude nekpotten de grens over naar India gereden. Vanaf daar worden onze inkopers op de hoogte gebracht. Bij aankomst inspecteren we de potten en we kopen ze dan selectief aan. De potten zijn heel populair geworden, daarom zijn ze tegenwoordig veel moeilijker te vinden. Daardoor zijn helaas de prijzen ook iets gestegen.


In de laatste fase wordt de afwerking bepaalt: zwart, gewaxt of volledig natuurlijk gelaten. Ondanks dat de potten zijn gewassen, kun je nog steeds de geur van boter en melk ruiken, zij het nu slechts in zeer geringe mate. Dit zijn écht oude, authentieke nekpotten die vele jaren intensief gebruikt zijn. We zijn blij dat we ze nog een keer door kunnen geven aan een volgende eigenaar. Mét een nieuw leven en doel.

Shop hier:

Next

Klaptafels

Voordat je weggaat!

Wij bewaren graag je winkelwagen en sturen je deze toe per e-mail. Voer hieronder je e-mailadres in: